dilluns, 23 d’abril del 2012

Opinió de CUPA sobre el pla d’ajust de l’Ajuntament d’Arbúcies


L'Estat es farà càrrec del pagament del deute a proveïdors a través d'un crèdit forçós als ajuntaments que, obliga a tornar-lo amb un interès d’un 5% en 10 anys. La imposició d’aquesta línia de crèdit als ajuntaments per part de l'Estat Espanyol és un espoli directe als ciutadans. A canvi, a més, l'Ajuntament està obligat a aprovar per Ple un pla d'ajustos, retallades i augments d'impostos del 2012 al 2022. Cas que no l'aprovi, o cas que el Ministerio no aprovi el pla que presenti l'Ajuntament, l'Estat procedirà a retirar el 50% de la seva aportació anual a la hisenda municipal, és a dir, 450.000 euros, retirada que suposaria la pràctica fallida de la institució.

Per la CUPA, es tracta a la pràctica d'una intervenció en tota regla de l'Ajuntament, a banda d'una operació vergonyosa de refinançar els bancs a partir dels impostos dels treballadors i les treballadores d'Arbúcies. Es tracta d'un contrasentit econòmic, absurd i perjudicial per a la recuperació econòmica. Quants més diners públics necessitaríem per lluitar contra la pobresa, contra l'atur, per a la supervivència de les nostres empreses, per a la formació i per a la promoció de l'activitat econòmica, l'Estat es dedica a imposar crèdits desorbitats que no fan més que hipotecar la política municipal durant els propers 10 anys, fent pagar a tots el arbuciencs i arbucienques la mala gestió d’un Ajuntament. L'Estat presta diners públics, del nostre treball i els nostres impostos, a l'1% a la banca, per posteriorment obligar els ajuntaments a acceptar crèdits de la banca al 5%. Això es diu robar i robar és delicte.

La primera pregunta que ens ve al cap és: ¿De les factures que tenim pendents, quines són anteriors a aquest equip de govern i quines han generat ells? Ni els grups polítics ni el poble no ha rebut informació. Per què han i estan negant la informació a la resta de grups polítics, i el que és més important, als arbuciencs i a les arbucienques, tenint en compte que aquest pla d’ajust és un pla de greus retallades per als propers 10 anys, i per tant per a les properes 3 legislatures?

Davant d’un pla d’ajust tan sever i que hipoteca la política municipal durant els propers 10 anys, haurien de ser tots els arbuciencs i arbucienques qui decidissin el futur dels seus diners. S’hauria d’haver obert un procés participatiu amb assemblees informatives i que fossin elles qui decidissin amb què hem d’estalviar els diners i quines partides s’han de reduir. L’únic que haurien de fer és aplicar el ROM on ja s’hi preveuen les consultes populars. I aquest és un motiu més que suficient per portar-les a terme. ENTESA feia gala de la participació ciutadana. Pel que sembla, entenen la participació ciutadana com a eina per afavorir a algunes entitats i prou, en comptes d’entendre-la com el que és: l’eina per gestionar l'ajuntament a través del poble.

Un dels aspectes que mostra el pla d’ajust, és la retallada salarial als treballadors de l’Ajuntament. En cap cas l’estat obliga que el pla d’ajust reflecteixi una baixada de salaris del personal de l’Ajuntament. No es pot pretendre que siguin els treballadors qui hagin de pagar aquest deute amb els seus salaris. Davant aquest panorama, què fan dos regidors alliberats cobrant quasi 4000 € nets cada mes en un ajuntament amb 8 regidors a l’equip de govern? I la resta de regidors/es d’ENTESA i el PSOE? 900€ per fer unes hores... Hi ha molts treballadors i treballadores d’Arbúcies que treballen 8 hores o més i no cobren, ni molt menys, aquestes quantitats. No ens diran que quan varen fer el programa electoral no sabien que la situació era molt complicada. Nosaltres ja vàrem advertir durant la campanya que molts ajuntaments serien intervinguts. Doncs bé, l’Estat ja ho ha fet mitjançant aquest crèdit i l’obligació de presentar aquest pla d’ajust.

Per tant, una de dues: o ENTESA mentia deliberadament quant prometia tot el que va prometre, entre d’altres promeses, la de crear 250 llocs de treball; o són uns ingenus incapaços de tirar endavant l’Ajuntament d’Arbúcies i l’únic que estan fent és buscar excuses per justificar tot el que no faran.