diumenge, 11 d’abril del 2010

COMMEMORACIÓ DEL 79è ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA REPUBLICA CATALANA




*ESCOLTA EL DISCURS





El 14 d'abril de 1931 va començar la 2ª REPÚBLICA. Francesc MACIÀ, L'AVI, havia proclamat la REPÚBLICA CATALANA després dels resultats de les eleccions municipals democràtiques que els partits partidaris de la República van guanyar. Enguany fa 79 anys i CUPA commemorem aquest esdeveniment. Us convidem a reviure els fets a través d'alguns enllaços que us proposem.

Transcripció de l'inici dels discurs de MACIÀ

I UNA MICA D'HISTÒRIA A LA WIKI

18 comentaris:

CUPA Arbúcies ha dit...

8742

Anònim ha dit...

Extret del diari EL PUNT:

Divisió a la CUP

Regidors i personalitats fan una crida a presentar-se al Parlament


Una representació dels impulsors del manifest “Crida a la Unitat Popular, per la terra el treball i la llibertat”, han presentat al Col·legi de periodistes de Catalunya el manifest que proposa "la vertebració, sota un mateix paraigües comú, de tot aquell espai polític mancat de representació política, de cara a les properes eleccions al Parlament de Catalunya". Entre els impulsors de la proposta destaquen Carles Roca, regidor de la CUP de Cardedeu.

Roca ha insistit "en el fet que la CUP no en pot quedar al marge, alhora que ha constatat que aquesta Crida depassa les mateixes fronteres de la CUP, i apunta cap a amplis sectors socials fora de l’estricta Esquerra Independentista, orfes també de referencialitat política".

El regidor de Cardedeu també ha dit que "hi ha uns principis mínims que són els que donen sentit a aquesta iniciativa i sobre els quals i en funció dels suports, es podrà conformar una candidatura independentista, ecologista i d'esquerres a les eleccions al Parlament de Catalunya, sense tancar la porta a ningú".

Els impulsors de la Crida a la Unitat Popular tenen previst decidir "fer el pas per presentar candidatura depenent de la resposta que això provoqui dintre de la societat catalana, i de les adhesions tant individuals com col·lectives que es rebin. La decisió es prendria abans de l’estiu".

La roda de premsa va comptar amb la presència del regidor de la CUP de Cardedeu, Carles Roca; la regidora de la CUP de Montesquiu, Liliana Vilanova; el regidor de la CUP de Celrà, Daniel Cornellà; el regidor de la CUP de Viladamat, Robert Sabater; el regidor CUP d'Arbúcies, Edmon Ribatallada; l'historiador, Agustí Barrera; els membres d'Unió de Pagesos, Pep Riera i Toni Llimona; l'urbanista, Ada Llorens; els sindicalistes Arcadi Figueres, Narcís López, Ramon López, Manel Zaragoza i Joan Guarner; l'escriptor Josep Casadesús; el poeta, Pep Rosanes-Creus; i el pedagog, Gerard Corriols.

FrancMirador, persona preoCUPAda, encara seguiu amb el discurs que només treballa pel poble la CUPA? Qui voleu que us cregui? Sou part de la CUP si o sí i tots els vostres moviments ho confirmen!
No expliqueu milongues argentines.

Persona preoCUPAda ha dit...

1. Segur que gent de CUPA té relació amb gent de les CUP i altres formaciuons amb afinitats polítiques en l'àmbit independentista.
Això, no és cap "crim".

2. La CUPA ja existia molt abans de les CUP. Va néixer de l'Asemblea de CAtalunya i en principi era veritablement unitària. Hi havia gent que en formava part sota el paraigües del PSC, ERC, o PSUC, després ICV, EUA o moviments juvenils com maulets, i independents, i després alguns simpatitzant de cups, quan es van formar.

LA CUPA és diferent en origen i trajectoria a les CUP. Aplega , aplegava, i pot aplegar diferents sensibilitats d'àmbit de l'anomenada esquerra, però la gent vinculada a partits (que han esdevingut parlamentaris) se n'ha anat separant. Lideratges? Protagonismes? Interessos? Pressions externes? Errors interns? Conflictes entre generacions no resolts? Canvis en la composició social? Canvis en mentalitats?... Moltes causes han portat a la situació actual.

Jo no veig "milongues" de cap mena. Fets que es poden interpretar de diferent manera o que es poden manipular.

3. Ja començo sentir cansament d'haver de recordar tant del passat de CUPA de desqualificacions, manipulacions i descrèdit. Evidentment que CUPA té un passat al govern municipal i en majoria absoluta. Si no el tingués no se li podrien retreure errors ni manipular o amagar encerts. CUPA, per a molts, té un defecte "no fa el joc al poder econòmic tot i que hi està condicionat". I això tampoc es cap "crim", al contrari, és dignitat.

Sovint, anònim, jutges cupa amb visió criminològica. Oi que ho entens?

T'adreces a mi en plural, però m'expresso en singular. Coincideixo amb el discurs de francmirador amb molts aspectes, però no és el mateix.

Jo, tot i discrepar, crec entendre't.

I més respecte pels argentins

Anònim ha dit...

CUPA
Candidatura Unitària i Popular d'Arbúcies.

CUP
Candidatura d'Unitat Popular.

Anònim ha dit...

senyors de Cupa son certes les paraules d'ahir, wen el ple dels presupostos de la senyora Carmen Cordoba quan deia que "la practica de posar la fectures pendens de pagament al calaix es una practica normal dels derres ajuntaments"

Anònim ha dit...

Seguiu amb les milongues, i entenc milonga com l'expressió de parlar molt i no dir res (cosa molt porteña).

Al diari diu que un regidor de la CUP d'Arbúcies era un participant. Si no és així, quan les CUP convoquin una roda de prensa que s'expliquin millor. Perquè és un fet que la CUPA forma part de la CUP, de quina manera? Això ho hauríeu d'explicar els de la CUPA, jo només he copiat una notícia del diari.

Quan parles de criminalitzar, jo no he criminalitzat a ningú. Simplement he exposat fets que sempre han estat contestats amb milongues, fugides endavant o atacs cap a d'altres qüestions.
En tot cas si hagués practicat alguna criminalització segur que algun membre de la CUPA ja m'hauria portat als tribunals (perdó, això només ho feien quan podien pagar-ho amb diners de l'Ajuntament).
Ens veiem aviat!

Persona preoCUPAda ha dit...

Ens veiem... els escrits.

El teu debat i el meu estan al mateix nivell amb dues diferències:
1. ho fas des de l'anonimat absolut,
2. jo defenso unues actuacions des de la meva postura(críticament, no de manera incondicional) i tu ataques, poses en dubte o desacredites. D'aquí ve la meva expressió criminalitzar: tot el que fa i ha fet cupa es dolent.
(no sortirà la influència per deformació prossional d'algú?)

Fem debat. És el que permet aquest fòrum. L'acció és d'un altre àmbit.

Una encaixada virtual.

Edmon Ribatallada i Rovira ha dit...

Tot i que no acostumo a participar en el blog, avui faré una excepció per tal de rectificar el que espero sigui un error informatiu.
Alguns diaris van publicar la notícia d'una roda de premsa que es va fer al Col·legi de Periodistes de Catalunya, per presentar el manifest "Crida a la Unitat Popular". Una part de la notícia diu textualment: "La roda de premsa va comptar amb la presència del regidor de la CUP de Cardedeu, Carles Roca; la regidora de la CUP de Montesquiu, Liliana Vilanova; el regidor de la CUP de Celrà, Daniel Cornellà; el regidor de la CUP de Viladamat, Robert Sabater; el regidor CUP d'Arbúcies, Edmon Ribatallada; l'historiador, Agustí Barrera;.. "

Voldria doncs deixar clars alguns fets:
1r. - JO NO HI ERA, jo no vaig assistir a aquesta roda de premsa, de fet ni tant sols hi havia estat convidat. Em vaig assabentar de la seva celebració per la notícia publicada al diari.
2n. - El que sí he fet i no penso amagar de cap manera, és donar el meu suport, a títol personal, al manifest que es va presentar en aquell acte i on es demana la UNITAT POPULAR.
3r. Dissortadament per a la credibilitat de la professió, comprobo un cop més, que molts diaris reprodueixen mimèticament i sense contrastar, les notícies que els hi arriben, suposo que per agència. I és clar si el primer redactor s'equivoca (cosa ben humana) o no ha obtingut el material de primera mà (cosa poc professional).. poden passar errors com aquest o pitjors.
4t. CUPA no és una CUP ni té cap vinculació orgànica amb les CUP, almenys fins a dia d'avui ... i encara que això ja ho explica algun dels participants en aquest blog, ho vull tornar a escriure. Personalment ho he explicat també bastantes vegades a diferents periodistes, però no sembla que tots ho hagin o ho vulguin entendre.
5è.- Per descomptat que tenim moltes afinitats i alguns contactes personals amb gent de les CUP, com les tenim amb altres persones i formacions de l'esquerra independentista, inclosa EPM, amb qui SÍ vam formar llista associada el 2003-2007.
6è.- És clar que podríem posar demandes i querelles per prevaricació a tots els diaris que han publicat la notícia .. però ni tenim el temps ni els diners, ni sobretot no és aquesta la finalitat de CUPA, que encara que algun d'aquests anònims no s'ho cregui, HA ESTA, ÉS i CONTINUARÀ SENT: servir el bé comú d'Arbúcies i els arbuciencs.

Anònim ha dit...

Edmon, simplement és això el que demanava al meu escrit.
I no sé si em repetiré o no, però per exercir el dret de rèplica i de rectificació, contemplat al Codi ètic del periodisme, no fa falta ni diners ni massa temps, només enviar un escrit als diaris perquè el publiquin al mateix lloc on van publicar l'altre.

El periodisme existeix, però fóra dels diaris -freelance-, el diaris només són altaveus de les agències i dels seus interessos, que alguna vegada poden coincidir amb els teus i/o els meus, però no és habitual.
El que hi ha són molts reporters, que fan el mateix que els blocs retallar i enganxar, sense ni tan sols comprovar i corrovorar.

L'anonimat si que és deformació i obligació professional. :-)

http://peplluiseras.blogspot.com/ ha dit...

Benvolgut Edmon,

En primer lloc, no dubtem en cap cas de la seva paraula i, si així ho afirma, farem la fe d’errors corresponent com no pot ser d’altra manera, corregint que no va ser present a l’esmentada roda de premsa de l’article.

Dit això, i per aclarir conceptes, espero que em permeti un seguit d’observacions.

1.Quan es presenta una Plataforma, com és el cas a la que ens referim, el primer que es fa es lliurar entre els assistents (públic, periodistes, tafaners etc...), el manifest amb el nom dels impulsors. Potser vos ho desconeix però el seu nom apareix com un dels 20 impulsors i signants del manifest (http://unitat-popular.com/manifest.html). En cap cas, repeteixo, en cap cas, apareix com una de les persones que hi donen “el seu modest suport”. Apareix com a un impulsor mentre que la llista de les persones que hi donen suport, que és una altra cosa, està per publicar i difondre.

2.Per l’experiència que tinc i he tingut com a impulsor de plataformes o manifestos similars, se suposa que a la presentació hi són tots presents, més quan es tracta d’un grup reduït de 20 persones, Per funcionament, si bé sols alguns s’asseuen a la taula on es pren la paraula, es pressuposa de la presència de la resta a la sala. Per norma periodística universal, quan això no és possible, els organitzadors de l’acte acostumen a excusar els que són absents. Vos entendreu que és una norma d’educació, de praxis periodística i d’evidència. Perquè, com en aquest cas, el periodista o la persona que facilita la informació, no pot conèixer personalment a tots els representants de la Plataforma provinents de diferents punts del país, identificar-los, i certificar la seva presència.

3.D’altra banda, permeteu-me la meva sorpresa en tenir coneixement per la seva part que, com a un dels 20 impulsors del Manifest, se n’assabentés pels mitjans de comunicació de la seva presentació. Un fet insòlit.

4.Entenc perfectament que vulgui remarcar que la seva participació en aquesta Plataforma sigui a títol personal. Però com vostè pot comprovar a l’enllaç anteriorment esmentat, (http://unitat-popular.com/manifest.html), és evident que al costat del seu nom apareixen els termes “Regidor CUPA d'Arbúcies”. En aquest sentit, li pregaria que demanés una rectificació prèvia en aquest espai web que provoca que hi hagi errors en els mitjans de comunicació.

5.Un servidor no gosarà mai donar lliçons però tampoc, pel que fa a la trajectòria de l’esquerra independentista dels 30 darrers anys, es considera desinformat.

6.Coincideixo amb vostè que la credibilitat de la professió periodística va a menys. No per no contrastar. Sinó perquè massa sovint les fonts amb les que teòricament hem de contrastrar, les que hem de suposar que són certes, ens menteixen amb objectius interessats. Quan no les amaguen. I això, des de les grans administracions als regidors de poble. Un bon exemple és aquest, on “errors com aquest o altres de molt pitjors” els generen individus com els autors de la pàgina web “Crida a la Unitat Popular” i després s’esgargamellen a matar al missatger i demanar-li rectificacions. A qui Codi ètic responen?

Salutacions,

Josep Lluís Eras
Director de L'Actualitat del Baix Montseny

Josep Lluís Eras ha dit...

Senyor Edmon,

Ara ja, amb tot el respecte i estima, dues aportacions. Que diferencio com a director de l’Actualitat del Baix Montseny.Ara com a Josep Lluís Eras,

En primer lloc, he trobat absolutament desafortunat el terme “prevaricació” referida a la premsa que utilitza en a la pàgina web de CUPA. Pensar que des de la premsa local es pot prevaricar em sembla un insult a la intel·ligència i a l’esforç que està fent gent per oferir als ciutadans la informacíó que no arriba dels seus mitjans amics o de detrminats mitjans segrestats. Però, si li interessa el terme, el convido a tenir una xerrada sobre aquesta qüestió per poder tenir línies de treball que ratifiquin, com ningú dubta, que vostès treballen per la gent d'Arbúcies. Per cert, prevaricar és, per exemple, afavorir una empresa de comunicació en detriment d’una altra injectant-li diners de publicitat institucional. Calen exemples?

En segon lloc, i molt sincerament, a un servidor li comença a cansar que als quatre mitjans de comunicació nacionals i de proximitat (crec que un parell d'escrits i mitja dotzena d’internet) que ens hem fet ressò de la notícia de la presentació de la “Crida” haguem de ser objecte de correccions, insinuacions i altres adjectius de manca de professionalitat. Que es destinin més esforços a matisar i corregir sobre qui hi era i qui no hi era a determinat acte que no pas a reclamar perquè mitjans públics nacionals que paguem entre tots no van cobrir la informació fa pensar. Potser en aquest país no tenim premsa veritablement nacional perquè ens passem més dies autodestruint-nos que construint-nos. I com sempre, cansats, ens acabarem venent als grups mediàtics espanyols per pagar els deutes.

Anònim ha dit...

Gràcies Josep Lluís per la teva clarividència i magnifica exposició. Ara que ets veí d'aquest bonic poble entendràs que la CUPA és això... "un dia faig fem una cosa, el següent la desfem i el tercer acusem al que els ha vist el llautó".
Ni entre ells s'aclaren i pretenen governar-nos! Quin perill!
Ara m'he adonat que han votat si als pressupostos i d'aquí a 40 dies caduca la fulla de ruta que van fer votar a ERC i CUPA per baixar-se els pantalons. Quants d'aquells punts s'han complert a falta de 40 dies?
Ai que s'hauran d'empassar els escrits del bloc...

UN DELS DOLENTS

Anònim ha dit...

Us heu adonat que Pere Garriga acostuma a tenir molt bon tractament a l'Actualitat del BM. Prepara les notícies amb foto inclosa (passat periodista).
Està a punt d'aconseguint el que volia. Esperar quatre anys a governar (quan podia haver-ho fet) i aconseguir una majoria absoluta. Sí?No? Serà bó pel poble?
El que està clar és que ha afavorit que moltes coses vagin malament, que les coses que van malament quedin molt evidents (les poques que han fructificat amagades) i aleshores ell serà el salvador (quan ha tingut part en l'enfonsament). Crisi a part o a més a més.

Josep Lluis Eras ha dit...

Benvolgut Anònim,

El senyor Pere Garriga, de l'Entesa d'Arbúcies, rep el mateix tracte a l'Actualitat del BM que el senyor Josep Maria Bagot, d'ERC de Riells, o el senyor Joan Castanyo, del PSC de Sant Celoni, o el senyor Joan Mora, de CiU de Vallgorguina. El que potser ha observat vostè és que tenen més presència al mitjà. I s'explica. Tots ells saben que el telèfon funciona en les dues direccions. Quelcom que algunes persones, al segle XXI, encara no han descobert.

En una altra cosa, senyor Anònim, té raó.

L'Ajuntament d'Arbúcies ens envia les notes de premsa els divendres, quan el setmanari ja ha sortit publicat perquè no ens en fem ressò. La perla va ser la darrera convocatòria del Ple municipal, la del pressupost, que ens va arribar l'endemà de celebrar-se. (Prevaricació?) Bé, de fet no se'ns ha convocat ni a la presentació del PopArb. Que dolents som, oi, que no ens fem ressò de l'acció de govern?

Benvolgut Anònim, abans de fer córrer suspicàcies contra el nostre mitjà o contra ningú, ja no li dic que s'identifiqui, tan sols que s'informi. O llegeixi, bon home, llegeixi.

Josep Lluís Eras
Director de l'Actualitat del Baix Montseny

Anònim ha dit...

Com diria algún polític del PP i que jo subscric:
"Tenim les millors voreres d'Europa".

Això és el que ha passat els darrers 4 anys a Arbúcies ni més ni menys, s'ha dilapidat tot el diner públic en voreres, quina gran inversió!
Suposo que algú de vosaltres ha viatjat per Europa, quan fa que no veieu que canvien les voreres a Londres, Paris, Berlín, Milà, Amsterdam?
Han perdut competitibitat o potser és que el que nosaltres dediquem a l'inútil totxto ells ho dediquen a coneixement?
Governs d'esquerres = gent inculta! Aquesta és la igualtat que esteu pregonant!
Quans llocs de treball especialitzats i de qualitat ha creat l'Ajuntament aquests darrers 4 anys?
Quina empresa que no sigui carrocera/auxiliar s'ha instalat a Arbúcies els darrers 4 anys?

0, zero patatero!

Francmirador ha dit...

Crec que en el govern dit socialista i en el tripartit dit d'esquerres haurien de dimitir i convocar eleccions, per dignitat i per decepció (autodecepció), i per les següents raons:

1. Estan fent joc al sistema neoliberal salvatge.
2. Ajuden a reconstruir o refer un sistema mentider que peta per totes bandes però que el manté3 l'engany. Fa 2 anys donen diners als bancs i ara el treuen als treballadors.
4. No poden combatre els grans fraus fiscals.
5. Retallen serveis que han costat molt d'implenentar (i encara mai havíem arribat als nivells europeus)
6. Estan al servei de les classes dominants i els fan la coartada de "controlar la societat".
7. Allarguen l'agonia dels treballadors i consoliden els grans financers, especuladors, etc...

No he volgut fer un discurs antisistema, sinó argumentar realitats. Al contrari, hem d'extendre el sistema de benestar a tothom. Crec que més benestar en extensió (no en concentració en pocs), més seguretat. Si el poder econòmic no els deixa fer polítiques socials reals, han d'acceptar que en aquest marc no és possible i plegar.
Si aleshores perden i guanya l'anomenada dreta , almenys els que protestem ho farem contra els causants dels problemes.
Si guanyen una unitat d'esquerres (cosa que passaria si no hi hagués gaire abstenció), aleshores s'haurien de capgirar moltes coses
perquè els poderosos tenen poder gràcies als que es deixen comprar.

De Pirineus avall...¿Us heu fixat que molts cognoms de les grans empreses privades actuals ja ho eren de les "empreses públiques" del franquisme ... i polítics "de bona família" i anteriors? Aznar, Calvo Sotelo, Cabanillas, Borbon, Samaranch, ... Només per parlar de l'escala estatal...

Anònim ha dit...

el mateix passa Arbucies i vosaltres i duneu suport. Que us penseu, que la gent es tonta?

CUPA Arbúcies ha dit...

Sr. Eras de l'Actualitat del BM.
Reconeixem la tasca i el servei que un setmanari com el que dirigeix fa a nivell comarcal i socomarcal. També ens imaginem les dificultats que us trobeu i no dubtem de la vostra professionalitat. Reconexem i agraïm les vegades que ens heu publicat cartes i notícies que els hem enviat.
En moment d'enuig a vegades es fan generalitzacions que porten a errors d'interpretació en casos concrets.
Esperem que errors de forma no enfosqueixin el fons.