dissabte, 7 de gener del 2012

SOBRE L'AMPLIACIÓ DEL CAMPING "EL VIDAL"

Butlletí Infocupa desembre 2011.
CUPA va votar NO a l'aprovació provisional del Pla Especial del Càmping la Vall del Vidal. Volem explicar el perquè,  no només per justificar-ho, sinó perquè la ciutadania entengui que hem d’adoptar postures en defensa del medi ambient. Encara que les finques siguin de propietat privada, la gestió dels permisos s’ha de fer transparent, amb visió global  i mentalitat pública. 
Primer:  No hi ha cap estudi de demanda que faci plantejar una ampliació que triplica el nombre de parcel·les en passar d’unes  50 més de 150. Ens podríem trobar  amb eliminació de prats i boscos i una remoguda de terres que després no servis per res. O amb altres usos.
Segon: Estem en temps de crisi, per tant se suposa que hi ha pocs diners per invertir  i el primer que volen els inversors és estalviar-se les mesures correctores d’impacte ambiental. I en el cas de les institucions, retallar  mesures de vigilància ambiental.
Tercer: La informació donada per l’equip de govern ha estat poca i a darrera hora, sense poder consultar a experts o entitats interessades. Si bé és una iniciativa privada, qualsevol projecte que pugui tenir un impacte ambiental és d’interès públic.
Quart: Els arguments econòmics que s’utilitzen per donar suport al projecte són els mateixos que ens han portat a la crisi: fer una oferta més alta que la demanda, malbaratar recursos naturals,  justificar que es volen crear llocs de treball quan en realitat s’afavoreix el treball precari, buscar el benefici a curt termini i no pensar en generacions futures, etc.
Cinquè: Tot i que el projecte té els informes tècnics i permisos de diferents institucions implicades, recordem que l’actual govern de la Generalitat va prometre agilitzar procediments. A part dels processos per canviar normatives menys restrictiva, això també es tradueix en fer la lectura de les normatives de la manera més permissiva  de les vigents.
Sisè: El turisme que convé és el de qualitat, entès com el que busca allò que tenim i que hem de fer valer. I les places de càmping que s’ofereixin han de ser sostenibles, no massificades, amb els serveis correctes i amb el mínim impacte. 
Per tant, ens hauria agradat que el tema hagués quedat sobre la taula per complementar tots els aspectes que podrien millorar aquest pla especial.